Категории

Химичен пилинг и защо да не се страхуваме от него
Beauty

Химичен пилинг и защо да не се страхуваме от него

химичен пилинг

Едно от предимствата на зимата е, че могат да се правят редица разкрасителни процедури, с които да върнем отново свежия вид на кожата си. Аз съм от типа хора, които могат да се препичат по цял ден на плажа и не им омръзва. Използвам фотозащита, но не с много силен фактор (да си призная) и по тази причина слънцето всяко лято остава своите следи по моето лице. Миналата година ви запознах с моите проблеми в пубертета и акнето, което имах. Тогава търсех ефективен метод срещу белези и разширени пори и го открих в лицето на процедурата лазерен ресърфейсинг. Резултатът беше изключително добър и си заслужаваше дните, които трябваше да прекарам у дома след процедурата. Тази година, обаче, исках нещо, което да освежи само лицето и да му придаде по сияен вид и свежест.

химичен пилинг

Посъветвах се с д-р Каляшева и тя ме насочи към процедурата химичен пилинг. Първата ми асоциация беше за червено лице, силна болка и няколко дни изолация вкъщи. Оказа се далеч от тези ми представи. Съвременните химични пилинги представляват нанасяне на вид органична киселина, която въздейства на повърхностните слоеве на кожата, с цел регенерация. Има три вида – повърхностен, среден и дълбок. При повърхностния химичен пилинг се отстранява само най-горния рогов слой на кожата. При средния се достига ниво папиларна дерма (горния слой на дермата), а при дълбокият пилинг се прониква в дълбочина – ретикуларна дерма. Спрямо състоянието на кожата, лекарят преценява от какъв тип пациента се нуждае. В моя случай, д-р Каляшева ми препоръча среден.

химичен пилинг

Процедурата трае само 15-20 мин. Д-р Джелятова първо започна с почистване на лицето, след което нанесе самия химичен пилинг. Бързо след неговото поставяне започна да се усеща щипане, като с това ветрило ми направи вятър, който намали дискомфорта. Не боли, просто щипе. Целта е кожата да направи реакция наречена “фростинг” –  еднороден бял слой, след което кожата се намазва с продукт за неутрализация, който успокоява веднага щипането.

химичен пилинг

Така изглеждаше лицето ми след химичен пилинг. При излагане на слънце след процедурата задължително трябва да се ползва фотозащита, която да предпази от възможни нежелани пигментации. Също така, редовно хидратиране с кремове (около 3-4 пъти на ден), което да спомогне излющването на третирания слой и постигане на желания ефект от химичния пилинг. На 4-тия ден лицето ми започна много фино да се бели на места, започвайки около устните и зоната на носа. В следващите дни премина и по бузите и челото. След като мина цялостното излющване, кожата ми стана по-гладка и стегната и с много свеж вид. Или накратко казано – получих търсения ефект и резултат. 🙂

Related posts