Категории

Villa Sintica – райско кътче с история в бутилка
Travel

Villa Sintica – райско кътче с история в бутилка

villa sintica

Цялата минала седмица прекарах в едно невероятно кътче в Югозападна България, а именно Villa Sintica в Сандански. Толкова се колебаех как да започна разказа си за там, тъй като бях наистина очарована. Много ми хареса, адски дори! Не предполагах, че мястото е с дълга история, за която ден след ден разгръщах нова страница. Сградата и целият прилежащ терен са от 50-те години на миналия век, носейки името Комплексна опитна станция на град Сандански. Агрономи и учени са правили разработки на различни сортове грозде и не само. Тук са създадени сортове като Сандански мискет и Мелник 55, емблематични за региона, като в оранжерията са се осъществявали самите опити.

В началото на 2004 г. местни бизнесмени купуват мястото и го облагородяват. През 2008 г. започват и реставрация на сградата, която е самият бутиков хотел със само 25 стаи. Тогава излиза и първата реколта на Винарска изба Синтика, за която ще ви разкажа в отделен пост съвсем скоро. Висококачествените вина са богати на аромати, отразявайки цялата палитра на района, който е известен с лозарството и винарството още от времето на древните СИНТИ (тракийско племе), живеели тук преди хилядолетия.

Из Villa Sintica

вила синтика

След социалната изолация и месеците у дома имах нужда да сменя обстановката за доза вдъхновение. Мисля, че беше точното време, в което да се възползвам от пакета им “Да поработим от вилата“. Бърз Интернет, уют, уединеност, зеленина и тишина се допълваха взаимно, осигурявайки ми целия комфорт за работа.

Villa Sintica

Първите впечатления от лобито бяха тези маси, направени от бъчви и коркови тапи. Използваният дървен материал в голяма част от бутиковия хотел определено носи усещане на топлина.

Villa Sintica

Стаята ни беше в нежни цветове, а леглото с много възглавници… обичам да има възглавници. Завивките сякаш те прегръщат в топла прегръдка, която не искаш да те пуска.

Villa Sintica  Villa Sintica

Villa Sintica

Има редица спокойни местенца отвън за работа във Villa Sintica. Действието на зеленината и природата несъмнено дават положително отражение върху работния процес и новите идеи.

Villa Sintica

Разхождайки се из малките пътечки, видях голямото разнообразие от растителни видове. Има няколко големи дървета, красиви цветя и дори бамбук.

Villa Sintica

Разбира се, почивката е също толкова важна, колкото и работата. За да бъдем свежи и работоспособни, трябва да бъдем добре отпочинали. С питие в ръка и на басейна, най-добре ми се получиха нещата. Обичам слънчевите лъчи. Сякаш съм на слънчеви батерии.

Villa Sintica

Villa Sintica

Външната част е с доста елементи от ковано желязо. Този стил винаги ми е носил едно определено усещане… на класа и нотка романтичност!

Villa Sintica

Villa Sintica

Villa Sintica

Villa Sintica

Villa Sintica

Храната – божествена! Това е думата, която изричах неколкократно. Ресторант “Синти” предлага еуфория от вкусове, поднесени по страхотен начин. А в комбинация със собственото им вино… почивката несъмнено беше ползотворна! 🙂

Villa Sintica

Villa Sintica

От две години започнах да хапвам бургери /не често, разбира се/ и се изкушавам, когато видя. Особено пък поднесени до басейна 🙂

Villa Sintica

Това е оранжерията, за която ви споменах по-горе. В момента се използва за засаждане на пресни билки и сезонни култури.

Villa Sintica

Обикаляйки из мястото се натъкнах на маслиново дърво и лавандула. Чудесен hot spot за снимки, нали?!

Villa Sintica

Villa Sintica

Пътят към ресторант “Синти” минава през този коридор. В него са изложени малка част от спечелените грамоти, медали и ритони на винарската изба.

Villa Sintica

Villa Sintica

Villa Sintica

Закуските са изцяло домашни. Пържени филийки с домашно сладко… кой ли не обича?

Villa Sintica

В тази книга, всеки гост може да напише нещо. Оставих моите финалните думи, а те бяха следните:

“Има места, където можеш да се чувстваш добре.

Но има и места, където можеш да се чувстваш божествено. Тук във Вила Синтика!

Related posts