burning man club party

Вечерта тъкмо беше спуснала своя мрак, подканващ или за дълбок сън или за изживяване на всичко, дето денем не може. А и не е същото. Стоейки на верандата в Лозенец и ровейки в телефона разбирам, че в Hacienda Beach е първото парти от поредицата на Playa Stories, вдъхновени от фестивала Burning man и съпроводени от No Orders. “Oгънят” сякаш започна да се разпалва. Още преди време гледах доста неща по отношение фестивала Burning man, най-вече костюмите и грима, които са задължителна част от събитието. Ще се опитам накратко да ви разкажа за него и да ви потопя в неговата магия.

burning man club party

Едни от корените се крият още през първата година на неговото организиране през 1986 г., когато Лари Харви, Джери Джеймс и няколко приятели се срещат на Бейкър Бийч в Сан Франциско и изгарят 2.4 м висок дървен мъж, както и по-малко дървено куче. Харви описва вдъхновението си за изгарянето на тези образи като спонтанен акт на „радикална самоизява“. По-късно провеждането на Burning Man се мести от Бейкър Бийч в западната част на САЩ в Black Rock City – временно градче, издигнато в пустинята Black Rock в северозападна Невада, на около 160 километра североизточно от Рино. Събитието се прави в края на лятото и се описва като експеримент в общността и изкуството, повлияно от десет основни принципа: „радикално“ приобщаване, самоувереност и самоизразяване (например, представяне на изкуството с използване на светлина или огън или пък боядисване на голо тяло), общностно сътрудничество, гражданска отговорност, дарба, декомпозиция, участие, непосредственост, без да оставя следи (leaving no trace). Името му идва от символичното ритуално изгаряне на голям дървен образ („Човекът“), което традиционно се случва в съботната вечер на фестивала.

burning man club party

Друго характерно за Black Rock City е, че там всяка търговска дейност е забранена и се заменя с приемането на обширна бартерна икономика. Поради суровите условия на пустинята, на всички потенциални участници се предоставя всеобхватен наръчник за оцеляване, който подчертава важността на самоувереността и готовността. Доброволците и ограничен брой платени служители допринасят за създаването на физическата общност, включително телекомуникационната инфраструктура, управлението на пожарите, контрола на отпадъците и огромните усилия за почистване, които следват. Общото почистване може да отнеме дори един месец.

От няколко шепа хора до повече от 70 000 през 2015 г., „Burning Man“ се е превърнал в един от най-интересните и грабващи фестивали в световен мащаб. Той е пустинното поле, където множество хора на изкуството могат да изразят себе си чрез грим, костюми, скулптури.

burning man club party

Смелата идея на No Orders е чрез поредицата Playa Stories да принесат духа на легендарния фестивал Burning Man в България. No Orders x Playa Stories e копродукция  на Пламен Василев – Diass, който е един от най-популярните диджеи и продуценти в България и  Ивета Александрова от The Altitude Agency, която е част от екипа на множество световни брандове за събития като Woomoon, Desert Hearts, Acid Sundays, Saga, Gardens of Babylon, Xolocate в Ибиза, Мексико, Ню Йорк и много други. Те заедно разработват концепцията на бранда, която е да обединят и запознаят всеки почитател на музиката с различното, алтернативно лице на електронната сцена.  Събитията дават поле за изява на всякакъв вид талантливи хора, които творят, променят и чупят обществените стереотипи и търсят свободата да изгубят и намерят себе си едновременно чрез музиката и изкуството. 

burning man club party

Аз съм от хората, които обичат да се впускат в дадена тема и да я пресъздадат най-вече чрез грим. Взех всичките си налични моливи и сенки пред огледалото и започнах да рисувам лицето си, под звуците на шаман хаус. От гардероба като аутфит спретнах нещо в тона на грима и за около час вече бях готова да се отправя към Hacienda Beach.

burning man club party

Вътре целият персонал беше гримиран от make-up артистите Йоанна Дойчинова и Макс Лазаров. Имаше направена тематична декорация на цялото заведение, а на терасата можеше да бъде открит и flea market за ръчно направени бижута и дрехи.

burning man club party

Навсякъде се долавяше аромат от запалените пръчки… а музиката… DJ Diass с лекота отвежда публиката към магическо пътешествие на съзнанието и тялото, през което ритъмът преминава и не можеш да останеш неподвластен. Ако и вие искате да се пренесете в това мистично изживяване, то можете да го направите в Hacienda Beach-Лозенец на 18-ти и 25-ти юли, както и на 15-ти и 22-ри август, където тематичният дух е наистина гарантиран!

Photography: Vlado Vasilev

burning man club party

burning man club party

burning man club party

burning man club party

burning man club party

burning man club party

burning man club party

burning man club party

burning man club party